Яким розпушувачем розпушують пряникове тісто?
Зараз у пряникове тісто як розпушувача стали іноді додавати соду, амонію або пекарський порошок. У старовинній російській кухні розпушувачами у пряниковому тесті зазвичай служили мед та сметана, яку вводили у невеликих кількостях – приблизно 100 – 200 г на 1 кг борошна.
Для хімічного способу розпушення використовуються хімічні розпушувачі – це питна сода. Хімічний спосіб розпушення використовують при виготовленні вафельного, пряничного, здобного, пісочного тіста. Під дією температури сода розкладається на газоподібні продукти, що розпушують тісто.
Сода + оцет Як замінювати: 1 чайна ложка розпушувача = ½ чайної ложки соди + ¼ чайної ложки столового оцту. Куди додавати: соду – до сухих інгредієнтів, оцет – до рідких або гашену соду – в готове тісто.