Як розрахувати залікову вагу?

2024 0 Comments

Фізична маса зерна, зменшена на величину натуральних знижок, називається заліковий масою (вагою). Термін "залікова маса" застосуємо лише визначення вартості отриманого зерна і розрахунків із постачальником.

Залікова вага зерна визначають за формулою Дюваля: Зм = Фм  Фм × (Сс + Хв): 100, де Зм – залікова маса зерна у кг; Фм – фізична маса зерна у кг; Сс і Хв – відсотки зменшення бур'янів і вологості.

Хв = 100 * (а-b) / 100-b, % де Хв – Зменшення маси зерна після сушіння, відсотків; а – показник вологості після приходу, відсотків; b – показник вологості після сушіння зерна, відсотків (за нормою для пшениці приймається 14%).