Що таке колотий горох?
Колотий шліфований горох – це крупа з частково зруйнованою оболонкою, поділена на сім'ядолі. Така обробка дозволяє скоротити час приготування гороху та покращити його засвоюваність. Горох у такому вигляді використовується в кулінарії та виробництві кормових сумішей.
Горох колотий отримують після переробки насіння трав'янистої кучерявої рослини Горох посівної родини бобових (лат. Písum sativum). Горошини збирають, очищають від стручків, просушують, розщеплюють і шліфують, щоб потім використовувати з кулінарною метою. Харчова цінність на 100 р.
Цілий шліфований горох складається з цілого шліфованого зерна жовтого або зеленого кольору з нерозділеними сім'ядолями, домішка колотого гороху має перевищувати 5%. Для колотого гороху характерні розділені сім'ядолі та домішка цілого гороху – трохи більше 5%.
Горох жовтий колотий: користь для організму виводить шлаки та токсини; має легку знеболювальну дію; усуває набряки; є засобом від кишкових паразитів.