Коли збирати шипшину та як її сушити?
Заготовляють шипшина, коли він забарвився в яскраво-червоний або помаранчевий колір, але ще не став м'яким, разом із плодоніжкою, так він довше зберігається. Шипшина, зібраний після заморозку, треба відразу сушити у пічці або в духовці при температурі 40 градусів або у спеціальній сушарці.
Шипшина потрібна сушити відразу після збору, перебравши плоди і видаливши листя та інше сміття, яке потрапляє у кошик при зборі. Мити їх не потрібно. Хвостики (чашолистки) у плодів обривати не рекомендується.
Сушіння ягід шипшини в духовці Розподіліть на ньому всі очищені та помиті ягоди рівномірно, завантажте в духову шафу та увімкніть термостат на температуру близько +40°C. За кілька хвилин додайте жару до +70°С. Важливий нюанс – дверцята духовки повинні бути трохи прочиненими, інакше ягоди не висушаться, а запікаться.
Зрозуміти, що настав час збирання плодів шипшини, можна по відстовбурченим чашолисткам. Також зрілі плоди мають червоний або яскраво-жовтогарячий колір, вони тверді на дотик. Не варто затягувати і відкладати збирання, тому що згодом кількість цукру збільшиться, а кількість вітаміну С зменшиться.