Чим виміряти рівень цукру у винограді?

2024 0 Comments

Рефрактометр – використовуються для вимірювання вмісту цукру у виноградному суслі. Грунтуючись на принципі оптичного спотворення світлового променя. Це дозволяє вимірювати вміст цукру у винограді при його дозріванні. Значення вмісту цукру виражені в різних одиницях – CNM °, ° Kl, е, Brix.

У колбу або скляну склянку наливають 25 мл свіжого виноградного соку і підігрівають його, не доводячи до кипіння. Додають у сік кілька крапель індикатора і з бюретки доливають по краплях луг до того часу, поки реакція соку стане нейтральною (різка зміна забарвлення розчину – з безбарвного в рожевий).

Зміст цукру визначається за вагою сусла за допомогою рефрактометра чи ареометра. Французи та австралійці вимірюють вагу сусла у градусах Боме, американці — у градусах Брі чи Болінг, італійці у Бабо. Австрія користується шкалою Клостернойбурзьких терезів для сусла, Німеччина – шкалою Оксле.

З умови даної задачі ми бачимо, що в одному кілограм винограду міститься 1/3 кілограма цукру.