Звідки взявся рис?

2024 0 Comments

Його одомашнення відбулося близько 9 тис. років тому Східної Азії. У Південній Азії (Ракхігархі) рис був повністю одомашнений окремо від цього процесу в Китаї і предком цього рису був, швидше за все, дикорослий вид Oryza nivara.

Найдавніші сліди рисівництва, датовані серединою 5 тисячоліття до зв. е.., виявлені в Китаї (Хемуду). За наступну тисячу років культивування рису поширилося у всьому Індокитаї, а згодом і в Південно-Східній та Східній Азії.

У Росії рис з'явився в середині XVIII століття його стали вирощувати на невеликих ділянках у плавнях Кубані. Тоді цю культуру називали «сарацинським зерном», «сарацинською пшеницею», потім – «сорочинським пшоном».

Вважається, що вперше Мал з'явився в Росії у XVIII столітті за часів Петра I. Тоді його називали «сарацинське пшоно». Кажуть, завезли його кубанські козаки з Персії почали вирощувати у себе на хуторах.