Яку пору року треба збирати шипшину?
Найчастіше шипшину рекомендують збирати з початку осені та до перших заморозків. Зривати необхідно плоди, які вже встигли і не встигли заразитись якоюсь хворобою. Колір їх зазвичай має бути яскраво червоним або насичено оранжевим.
Коли збирати плоди шипшини? Найбільше лікувальних речовин плоди шипшини містять у період повного дозрівання. Доводиться воно на період із серпня по жовтень, залежно від сорту шипшини та року.
Починати збирати плоди слід із середини серпня і доти, доки не з'являться перші заморозки. Рекомендується заготовляти тверді ягоди, які ще не дозріли. Такі плоди не вимагають надто дбайливого поводження. Зривати шипшина можна з квітконіжками або без них.
Коли краще всього збирати шипшину Збирайте недозрілі ягоди. Якщо їх притиснути пальцями, можна відчути еластичність. А на вигляд їхня шкірка – ідеально глянсова або матова. Також звертайте увагу на чашолистки, якщо вони злегка зіпсуються, ягоди придатні для збору.