Які гриби можна солити?
Для засолювання підходять практично всі види грибів: білі, подосиновики, підберезники, маслюки, грузді, рижики, лисички, сироїжки, опеньки та печериці. Однак перевагу краще віддати пластинчастим грибам і млечникам (що містять млечний сік).
Солити на зиму можна, можливо практично всі види грибів: з пластинчастих – рижики, грузді, опеньки, хвилі, а з трубчастих – подосиновики, підберезники, білі, маслюки. Але, враховуючи, що солоні трубчасті гриби часто розкисають, втрачають форму, їх намагаються маринувати, а солити воліють рижики, грузді і хвилі.
Наприклад, білі не солять, а маринують, тому що через велику щільність гриб не просолюється. Маслюки солять окремо: добу вимочують у холодній воді, 3-4 рази змінюють воду, щоразу підсолюють. Найпізніші гриби – опеньки, їх не можна заготовляти «на сиру», маринують ці гриби з оцтом і закочують у банки.
Після охололі гриби розкладають по чистим сухим банкам та заливають гарячим розсолом. Готові гриби будуть десь за 45 днів.