Яка націнка на їжу у ресторанах?
Прийнятною вважається націнка: фуд-маркет – 200-250%, кафе/кав'ярня – 350-400%, ресторан – 300%.Jun 25, 2019
Тобто, при формуванні ціни до собівартості страви додали 300% або ще три собівартості зверху. 300% – це середня націнка, яка вважається нормою у багатьох ресторанахАле так само, як і у випадку з фудкостом, кожен ресторатор цю норму повинен обчислити для себе сам.
Для кожного страви націнка розраховується індивідуально та з урахуванням його рецептури. Насамперед роблять розрахунок вартості сировини на 100 однакових страв, а потім на 1 страва. Щоб визначити націнку використовують таку формулу: (ціна продажу – собівартість)/собівартість * 100%.
Першу величину потрібно розділити на другу, і суму, що вийшла, помножити на 100%. У результаті Ви отримаєте ціну на блюдо. Дані операції можна надати наступною формулою: (Вартість інгредієнтів на страва ÷ бажана надбавка у відсотках) ×100 % = ціна страви.