Як зробити тарань?
Натріть кожну рибку сіллю проти луски, як би утріть сіль. Далі в каструлю насипте сіль близько 2 сантиметрів завтовшки. На сіль покладіть рибу і зверху засипте сіллю. Накрийте рибу кришкою і відправте в холодильник на 3 доби.
У кожній рибині просолити зябра, перетерти сіллю внутрішню частину, потім з кожного боку зробити по одному проколу вилкою і добре натерти зверху тушку. Зябра потрібно буквально утрамбовувати сіллю або видалити їх зовсім, щоб таранка гарантовано не зіпсувалась. 5. Укласти засолену рибу шарами по одній штуці.
Дрібна риба просолюється в розсолі, під гнітом у прохолодному місці, за 2-3 дні, для більшої необхідно 6-8 днів. Після засолення перед сушінням або в'яленням рибу промивають і вимочують у воді для видалення надлишків солі: вимочування триває стільки годин, скільки днів солили рибу.