Як виготовляють пастеризоване молоко?

2024 0 Comments

нагрівати молоко до температури, за якої гинуть хвороботворні мікроорганізми. У процесі пастеризації важливо не перегріти продукт, інакше, крім загибелі шкідливих мікроорганізмів, сильно зміниться його біологічна та хімічна структура, він втратить свої первісні властивості.

Пастеризація – це коли молоко нагрівають до температури від 72 до 85 градусів, дуже рідко до 90. Це короткочасне нагрівання, він триває десь 20 секунд. Така амплітуда температур залежить від якості сировини. У когось молоко має низьку бактеріальну обсіменіння, і тоді йому не потрібне високе нагрівання.

В даний час на молочних підприємствах застосовуються два режими пастеризації: короткочасна при температурі 74 ± 2 ° С з витримкою 15-20 сек і моментальна при температурі понад 85 ° С без витримки. Палення молока проводять при температурі не нижче 95°С протягом 3-4 годин або при температурі 105°З щонайменше 15 хв.

Пастеризаціяпроцес знищення вегетативних форм мікроорганізмів (крім термофільних) у рідких середовищах, харчових продуктах шляхом одноразового і нетривалого їх нагріву до температур нижче 100 ° C, зазвичай шляхом нагрівання найчастіше рідких продуктів або речовин до 60 ° C протягом 60 хвилин або при температурі 70 – . ..