Як швидко та смачно засолити сало в домашніх умовах: перевірені рецепти та поради

2024 0 Comments

Сало – одна з найпопулярніших страв у російській та українській кухні. Це ніжне, ароматне та ситне м’ясо, яке можна приготувати самостійно вдома. Засолити сало нескладно, але для цього потрібно знати кілька секретів. У цій статті ми розповімо, як швидко та смачно приготувати засолене сало в домашніх умовах.

Першим кроком у приготуванні засоленого сала є правильний вибір м’яса. Найкраще використовувати свіже свиняче сало з невеликою кількістю м’яса. Особливу увагу слід звернути на його якість – воно має бути рожевим і не мати неприємного запаху. Якщо сало має жовтуватий відтінок або занадто багато м’яса, краще вибрати інший шматок.

Для засолювання сала необхідно приготувати спеціальний розсіл. Узяти велику ємність, наповнити її водою і додати сіль. Правильна пропорція – 100 г солі на 1 літр води. Важливо розмішати сіль у воді до повного розчинення. Можна також додати спеції за смаком, такі як перець горошком, лавровий лист або коріандр.

Як швидко і смачно засолити сало в домашніх умовах
ІнгредієнтиКількістьПримітка
Сало1 кгКраще вибирати свіже сало з м’ясом
Сіль100 гМожна використовувати звичайну кухонну сіль
Перець чорний мелений1 ч.л.Для надання аромату та смаку
Часник3 зубчикиОпціонально, для додавання аромату
Лавровий лист2 штДля надання аромату
Кріп1 невеликий пучокОпціонально, для додавання аромату і свіжості
Цукор1 ст.л.Опціонально, для надання солодкуватого смаку
Водаза потребоюДля приготування розсолу

Скільки за часом має солитися сало?

За добу сало просолюється приблизно на 0,5 см у глибину. Сало товщиною у два пальці просолюється за 4-5 днів. Сало товщиною 15 см солитиметься приблизно три тижні. Якщо потрібне сало слабкого засолювання, то його можна витримати в солі добу, а потім обмити під проточною водою і прибрати в холодильник на тиждень.

Скільки днів треба солити сало в солі?

Для засолювання 1 кг сала кладуть 3-4 столових ложки солі. Вважається, що сало ніколи не візьме солі більше, ніж треба, але якщо в чалі є прожилки м’яса, вони можуть пересолитися, і це буде несмачно, тож краще не переборщувати.

Скільки днів солити сало за кімнатної температури?

Витримуйте сало за кімнатної температури 3 дні, потім щільно закрийте кришку і поставте банку в холодильник на 3-5 днів. Після цього дістаньте сало з банки, обсушіть і натріть спеціями. Можна використовувати червоний мелений перець, кмин, паприку.