Як розвивається ботулізм у консервах?
Збудник ботулізму є суворим анаеробом і для його розвитку необхідне середовище без кисню. Тому в герметично закритих консервах суперечки знаходять сприятливі умови для розвитку і в процесі зберігання продукту починає накопичується ботулотоксин – отруйний токсин, який викликає отруєння.
Так як визначити наявність бактерій ботулізму в консервах? Ознаки ботулізму у консервації – це здута банка, утворення бульбашок. Важливо, при завершенні терміну придатності, відразу ж позбавлятися консервів! Це досить рідкісне та дуже небезпечне захворювання.
Ботулізм – Захворювання, що викликається бактерією botulinum. Вона виробляє нейротоксин, ботулотоксин, який і викликає захворювання.Ознаки ботулізму в консервах:
- здута кришка (вина цього гази – продукт життєдіяльності бактерій);
- помутніння в банку;
- бульбашки;
- пліснява.
1 Sept 2020
Варення, соління, ягоди, грибочки – улюблені заготовки власного приготування є практично в кожному будинку. Але при недотриманні правил приготування консервованих продуктів у такій баночці може бути смертельна небезпека – ботулізм.