Як розвивається ботулізм у консервах?

2024 0 Comments

Збудник ботулізму є суворим анаеробом і для його розвитку необхідне середовище без кисню. Тому в герметично закритих консервах суперечки знаходять сприятливі умови для розвитку і в процесі зберігання продукту починає накопичується ботулотоксин – отруйний токсин, який викликає отруєння.

Так як визначити наявність бактерій ботулізму в консервах? Ознаки ботулізму у консервації – це здута банка, утворення бульбашок. Важливо, при завершенні терміну придатності, відразу ж позбавлятися консервів! Це досить рідкісне та дуже небезпечне захворювання.

Ботулізм – Захворювання, що викликається бактерією botulinum. Вона виробляє нейротоксин, ботулотоксин, який і викликає захворювання.Ознаки ботулізму в консервах:

  1. здута кришка (вина цього гази – продукт життєдіяльності бактерій);
  2. помутніння в банку;
  3. бульбашки;
  4. пліснява.

1 Sept 2020

Варення, соління, ягоди, грибочки – улюблені заготовки власного приготування є практично в кожному будинку. Але при недотриманні правил приготування консервованих продуктів у такій баночці може бути смертельна небезпека – ботулізм.