Як розщеплюється глюкоза в організмі?
Глюкоза потрапляє до організму з їжею. Продукти харчування розщеплюються у шлунково-кишковому тракті, після чого глюкоза всмоктується у кров.. Щоб глюкоза потрапила у клітину, потрібен інсулін. Цей гормон виробляється у спеціальних клітинах підшлункової залози та збільшує проникність клітинних мембран для глюкози.
Реакція гліколізу в сумарному вигляді виглядає так: Глюкоза + 2НАД + + 2АДФ + 2Pi → 2 піруват + 2НАД * H + 2Н + + 2АТФ + 2Н2O. Кисень не потрібний для протікання гліколізу. В аеробних умовах піровиноградна кислота далі декарбоксилюється, з'єднується з коферментом А і залучається до циклу Кребса.
Основний гормон, що контролює здатність організму засвоювати глюкозу з крові – Інсулін, який виробляється підшлунковою залозою. Зниження вироблення інсуліну призводить до збільшення цукру (глюкози) у крові, Що, у свою чергу, може стати причиною цукрового діабету. У глюкози є й темна сторона її сили.
Сахароза, потрапляючи в кишечник, швидко гідролізується альфа-глюкозидазою тонкої кишки на глюкозу та фруктозу, які потім всмоктуються у кров. Інгібітори альфа-глюкозидази, такі як акарбоза, гальмують розщеплення і всмоктування сахарози, а також інших вуглеводів, що гідролізуються альфа-глюкозидазою, зокрема крохмалю.