Як довести глюкозу?
Приллємо до розчину глюкози кілька крапель розчину сульфату міді (II) та розчин лугу. Осаду гідроксиду міді не утворюється. Розчин забарвлюється в яскраво-синій колір. У цьому випадку глюкоза розчиняє гідроксид міді (II) і поводиться як багатоатомний спирт.
Під час кип’ятіння розчину утворюється жовтий осад Cu2O, який поступово перетворюється на червоний осад CuO. Це доводить наявність глюкози у виноградному соку.
Найкращий спосіб їх розрізнити – додати аміачний розчин оксиду срібла [Ag(NH3)2]OH при нагріванні (обов’язково). Це якісна реакція на альдегіди. Утвориться плівка зі срібла, яке випаде в осад і утвориться.
Довести наявність альдегідної групи в глюкозі можна за допомогою аміачного розчину оксиду срібла. До аміачного розчину оксиду срібла додамо розчин глюкози і підігріємо суміш на водяній бані. Незабаром на стінках колби починає осідати металічне срібло. Ця реакція називається реакцією срібного дзеркала.