Як дізнатися чи виграла брага?

2024 0 Comments

У готовій бразі має бути відсутній цукор, тому на смак вона буде гіркуватою. Це ще один об’єктивний критерій визначення готовності. Якщо суміш має солодкий або кислуватий смак, то цукор до кінця ще не добродив. Якщо брага продовжує булькати, то просто почекайте ще від одного до кількох днів.

Готова до перегонки брага має гіркуватий смак. Якщо відчувається солодкість, значить, дріжджі ще не переробили весь цукор на спирт і потрібно почекати. Це найефективніший метод перевірки, що дає змогу контролювати не тільки готовність, а й якість браги.

На пшениці брага грає 5-21 добу. Якщо пшенична брага без дріжджів, то процес триває від 10 діб до місяця. Бродіння зернової браги на кодзі займає 1-3 тижні. На кукурудзі та кодзі – також від 1 до 3 тижнів.

Готовність цукрово-дріжджової браги варіюється в сильно розтяжному інтервалі 4-15 діб. На процес настоювання впливають багато чинників: температура, вологість, вид і якість сировини, співвідношення. Найдовше настоюється брага на винограді – до 3 місяців, найменший термін на пшениці – 3 доби.