Скільки вітамінів втрачається при варінні?
При варінні практично не страждають жиророзчинні вітаміни – А, D, E і К. Для водорозчинних вітамінів втрати неоднакові. Найбільші втрати зазнають вітаміни С та В9 (фолієва кислота) – до 80-90%. Зміст інших вітамінів групи В падає на 30-50% залежно від тривалості кип'ятіння, подрібненості продукту тощо.
Але японські дослідники довели, що окріп руйнує вітамін З незначно: в перші 15 хвилин у завареному чаї при температурі, що постійно підтримується, 100 С° розпадається 30% вітамін А З, і лише за 60 хвилин він розпадеться майже повністю.
Щоб зберегти вітаміни та мікроелементи в овочах, які вимагають варіння, бажано закладати овочі в киплячу воду та варити при закритою кришкою. бульйон, до речі, потім використовуйте в супах чи соусах: саме в нього пішли «втрачені» вітаміни.
Вітамін З вкрай не стійкий у зовнішньому середовищі та швидко руйнується при нагрівання. Наприклад, при кип'ятінні овочів чи фруктів, приготуванні перших страв, він руйнується практично повністю всього через 2-3 хвилини.