Скільки грамів глікогену в м'язах?
Глікоген – складний полісахарид, головне джерело для утворення глюкози в організмі людини. Глікоген міститься у печінці, м'язах та інших тканинах. Якщо людина має масу 70 кг, то в її печінці (1,8 кг) може бути 70-135 г, а в м'язах (32 кг) 300-900 г глікогену.
В організмі глікоген накопичується переважно у печінці (порядку 100-120 г) та у м'язовій тканині (від 200 до 600 г)¹. Вважається, що приблизно 1% від загальної ваги м'язів припадає саме на цю речовину. Неспортивна людина може мати запаси глікогену у 200-300 р, мускулистий спортсмен – до 600 р.
Як я вже казав, 100 г м'язової тканини звичайної людини запасають приблизно 1,75 г глікогену. У тренованих спортсменів резерв глікогенних депо зростає до 3-5 грам на 100 г м'язової тканини. У тренованого стокілограмового культуриста в середньому десь 45-50 кг м'язової тканини, здатної запасати глікоген.
У м'язах глікоген переробляється в глюкозу виключно для локального споживання і накопичується в менших концентраціях (не більше 1% від загальної маси м'язів), водночас, його загальний м'язовий запас може перевищувати запас, накопичений у гепатоцитах.