Скільки часу роблять хамон?
Тривалість соління залежить від маси ноги та кліматичних умов кожної області, але в середньому воно становить один день на кілограм продукту. Залежно від маси стегенця та кліматичних умов географічної області процес сушки займає від шести до 36 місяців.
Вялиться хамон повинен на свіжому повітрі близько п'яти діб. Для повного дозрівання делікатесу варто зачекати 30 днів; Перед подачею хамон слід тонко нарізати
Соліть хамон у холодному приміщенні при температурі 2-5℃. Свинячу ногу засипте шаром солі в 10 см з усіх боків. Вона вбере вологу і законсервує окіст. Час розраховуйте залежно від ваги м'яса: так, на 1 кг виділіть півтора дні та додайте ще 3-4 дні.
Окіст ставлять копитцем вгору на хамонеру і "відкривають" його ножем із коротким лезом – рухом до себе роблять надріз і видаляють шкіру та жир до появи м'яса. Потім хамон нарізають довгим ножем на тонкі, майже прозорі скибочки, не довші за 6-7 см, з невеликою смужкою жиру по краях.