Що таке е251?
Чим небезпечний нітрит натрію Сам по собі нітрит натрію вважається отруйною речовиною, яка “під час потрапляння всередину організму може викликати параліч судинно-рухового центру та утворення в крові метгемоглобіну”, – читаємо в ДСТУ 4197-74 “Натрій азотисто-кислий”.
Нітрит натрію – це сіль азотистої кислоти. Він має антибактеріальні та антиокислювальні властивості, тому застосовується під час виробництва харчової продукції як консервант і, побічно, як фіксатор забарвлення. На етикетках нітрит натрію зазвичай вказується як харчова добавка Е250 .
У сирах нітрат (або нітрит, що утворюється з нього) пригнічує певні види бактерій пологів Clostridium і E. coli, запобігаючи в такий спосіб тріщинам, пізньому спученню та розривам кіл твердого сиру.