Що стимулює секрецію шлункового соку?

2024 0 Comments

Стимуляторами шлункової фази секреції є механічні фактори (розтягування шлунка їжею, що надходить до нього) і хімічні подразнення слизової шлунка, що призводять до активації холінергічних впливів та посилення продукції ацетилхоліну та гастрину. Розрізняють гастрин 17 та гастрин 34.

Підвищує рівень кислотності часте вживання часнику та цибулі, pH шлунка підвищується від томатів, редис, слив, полуниці, ожини, болгарського перцю, цитрусових. Кислотність підвищує квашена капуста та інші продукти з високим вмістом вітаміну С. Схоже на органи травлення діють кефір, йогурт та ряжанка.

Секреція залоз шлунка знаходиться під контролем блукаючого нерва, а також ряду гормонів шлунково-кишкового тракту та інших ендогенних речовин Так, відомо, що підвищення тонусу блукаючого нерва, а також вивільнення гастрину та гістаміну посилюють секреторну активність. шлунка.

Стимулювати роботу залоз та зменшити болючість допомагають такі продукти:

  • підсушений хліб, охолоджена випічка з прісного тіста, білі сухарі;
  • неміцні бульйони з нежирних сортів м'яса (стимулюють вироблення шлункового соку);
  • нежирний птах, риба та м'ясо – тушковані або відварені;