Що робити, якщо шоколад не застигає?
Дуже важливо підтримувати температуру в приміщенні 16-22°С. Якщо температура вище, то шоколад не затемперується, кристали какао-олії не стануть твердими. Тому вмикаємо кондиціонер, відключаємо батареї, відкриваємо вікна або переходимо в прохолодну кімнату.
Якнайшвидше охолодіть перегрітий шоколад. Чим менше часу він був перегрітий, тим більше шансів врятувати його. Зніміть сковороду з вогню та перенесіть шоколад в інший посуд. Посуд повинен бути абсолютно сухим – какао-масло при контакті з крапельками води «схоплюється» і твердне.
Скільки застигає темперований шоколад Якщо всі температури були правильно дотримані, шоколад застигає протягом кількох хвилин. Для різних виробів розрахований час для повного застигання. Наприклад, плитка шоколаду стає повністю твердою через 24 години, а шоколадне покриття на полуниці за кілька хвилин.
А якщо шоколад не темперувати, то він тьмяний, моментально тане, не твердий, зернистий, із розлученнями, несмачний. Його не дістати із форм, у які його залили.