Що не можна їсти при фосфатному камені в нирках?
Дозволяються: м'ясо, птиця, у тому числі у вигляді закусок, супів та соусів; круп'яні страви без молока; яйця у будь-якому приготуванні (1 раз на день); жири: вершкове та рослинне масло; зелений горошок, гарбуз, гриби; хліб, борошняні вироби у будь-якому вигляді; кислі сорти яблук та ягід, компоти, киселі та морси на них; неміцний чай та …
При фосфатному камені слід обмежити вживання продуктів із фосфором і кальцієм. Не вживати: молочні продукти, копчені продукти, здобу, картопля, прянощі. Збільшити у раціоні: м'ясо, рибу, яйця, крупи, кислі сорти яблук, кондитерські вироби, мед. Збільшити споживання рідини до 2 літрів на добу.
Солона, кисла, гостра їжа має велику кількість кислот і солі. Солі, не виведені вчасно з організму після кристалізації осідають у нирках вигляді каміння. А кислоти, розщеплюючись при вплив ферментів, стають теж сіллю. Рафіновані жири зі смаженої їжі сприяють засміченню нирок та печінки.