Навіщо в кефір додавати соду?
Це фатальна помилка, яка зробить вашу випічку плоскою і несмачною. Соду потрібно класти одразу в кефір і не гасити її. Саме завдяки цьому кисломолочному продукту, реакція, під час якої виділяються бульбашки повітря, відбувається одразу в тісті, роблячи його повітряним .15 Nov 2019
Дуже часто в тісті на кефірі додають не тільки соду, а й розпушувач (пекарський порошок). У цьому випадку сода, з одного боку, нейтралізує кислуватий смак тіста, а з іншого – розпушує його, а пекарський порошок підсилює дію соди як розпушувача.
Соду гасять кислотою для того, щоб відбулася хімічна реакція. При цьому виділяється вуглекислий газ, вода і ще що-небудь. Наприклад, під час гасіння оцтом виділяється ще ацетат натрію. Взагалі гасити соду можна будь-якою кислотою: лимонним соком, апельсиновим, кефіром, кислим молоком.
Як гасити соду кефіром або сметаною Щоб погасити соду в рідкому тісті, не треба її з чим-небудь змішувати. Досить її просто туди додати в процесі замішування. Щоб випічка вийшла пишною і м’якою, бажано соду класти в рідке тісто з кефіром . У цьому разі сода більш рівномірно розподілиться в тісті.