Канцерогени у продуктах: які продукти слід уникати
Питання харчування та здоров'я стали вкрай актуальними у наш час. Одне з таких питань пов'язане із вмістом у продуктах канцерогенів – речовин, здатних викликати онкологічні захворювання. Дізнатися, які продукти слід обмежувати у своєму раціоні, рекомендується кожному, хто хоче зберегти своє здоров'я.
Важливо розуміти, що канцерогенні речовини можуть утримуватися у найрізноманітніших продуктах, як рослинного, і тваринного походження. Наприклад, мова може йти про м'ясо і м'ясні продукти, як сирі, так і оброблені. Особливо шкідливими вважаються продукти, які містять нітрати та нітрити – добавки, що використовуються у харчовій промисловості для консервації та фарбування. Дослідження показали, що такі продукти можуть бути причиною розвитку раку шлунка та інших захворювань.
Крім того, деякі рослинні продукти містять канцерогени. Зокрема, це можуть бути певні види фруктів та овочів, особливо якщо вони вирощуються з використанням пестицидів та гербіцидів. Наприклад, аналізи показують наявність канцерогенів у яблуках, грушах, капусті та картоплі, якщо вони не органічного походження.
Продукт | Канцерогени |
---|---|
Смажені картопляні чіпси | Акриламід |
Фарш із яловичини | Бензопірени |
Огірки | Хлоропропанолі |
Помідори | Гліфосат |
Копчена ковбаса | Нітрозаміни |
Сосиски, ковбаси, шпикачки, пельмені і т.д. Продукція, яку ми найчастіше з вами купуємо, містить все більше ароматизаторів та барвників, ніж м'яса. Копчені м'ясо та риба теж потрапили до рейтингу за високий вміст канцерогенів. 5 травня 2010 р.
Які продукти виводять із організму канцерогени?
Також до цього списку продуктів, здатних виводити з організму канцерогени, онколог Карасьов включив гриби, лляна олія, морські водорості, томати, зелений чай, виноград.
Які продукти призводять до раку?
Канцерогенні продукти, що викликають рак
- Червоне м'ясо та продукція промислової м'ясопереробки.
- Плодово-овочева продукція, що містить нітрати.
- Вино та інші алкогольні напої.
- Копченості та соління.
- Майонез, маргарин, спред.
- Здобні булочки, цукор та горіхи.
- Газовані напої та підсолоджувачі
Що стосується канцерогенних речовин?
Канцерогенні – сполуки миш'яку, нікелю, хрому, кадмію. Тривала робота з цими металами може призвести до раку верхніх дихальних шляхів і легких. Миш'як, крім цього, викликає рак шкіри, а кадмій, хром та їх сполуки – рак передміхурової залози та сечостатевих органів.