Історія походження та виробництва шоколаду

2023 0 Comments

Шоколад – це одна з найпопулярніших солодощів у всьому світі. Його смак і аромат зачаровують людей різного віку. Але звідки береться ця смачна і принадна ласощі? Як виробляється шоколад? У цій статті ми розглянемо цей цікавий процес.

Шоколад отримують із зерен какао, які походять від рослини під назвою какао-дерево. Ця рослина росте в тропічному кліматі, в основному в районах Південної Америки, Африки та Південно-Східної Азії. Зерна какао знаходяться в плодах какао-дерева, які нагадують маленькі гарбузи світло-жовтого або червоно-жовтого кольору.

Щоб отримати шоколад, спочатку плоди збирають із дерев. Потім вони відкриваються, щоб витягти внутрішні насіння – зерна какао. Після цього зерна обробляються, щоб видалити їх плодову м'якоть. Потім вони ферментуються та сушаться на сонці. Після цього зерна мають гіркий смак, тому вони мають бути оброблені з використанням спеціальних технологій.

ЕтапДжерело
ФермаПлантації какао
Збір плодівПрацівники ферм
ФерментаціяНа фермі
СушінняНа фермі
ТранспортуванняДо фабрик
ОбсмаженняНа фабриках
ПодрібненняНа фабриках
КоншуванняНа фабриках
Додавання інгредієнтівНа фабриках
ФормуванняНа фабриках
ОхолодженняНа фабриках
УпаковкаНа фабриках

Батьківщиною шоколаду є Центральна та Південна Америка, де росте шоколадне дерево – какао. Саме з його насіння і виробляють какао-порошок, який є основою шоколаду.

Звідки взявся шоколад?

Батьківщиною шоколаду, як і дерева какао, є Центральна та Південна Америка. Індіанці майя, а потім і ацтеки протягом багатьох століть змішували мелені та обсмажені какао-боби з водою, а потім у цю суміш додавали гіркий перець.

Де росте шоколад?

Зараз шоколадні дерева найбільше культивуються в Кот-д'Івуарі, в Гані та в Індонезії. Також дерева какао можна знайти у Бразилії, Нігерії та Камеруні.. Ми готуємо справжній шоколад із какао бобів сорту Кріолло з острова Мадагаскар.

Як виготовляють шоколад?

Виробництво шоколаду починається з какао-дерева, з якого щороку з жовтня до грудня збирають плоди какао, де всередині містяться боби. Потім у процесі обробки їх видаляють зайву вологу, висушують і відправляють на подальше виробництво.

Що входить до складу шоколаду?

У гіркому шоколаді міститься цілий комплекс вітамінів та мінералів: А, В, D, Е, F, РР, калій, магній, фосфор, кальцій, цинк, залізо. М'язові та нервові клітини нашого організму містять лецитин, який швидко витрачається при фізичних та емоційних навантаженнях. Лецитин знімає дратівливість та швидку стомлюваність.