Де розташовані рецептори в органі смаку?
Смак – один із видів хеморецепції; відчуття, що виникає під час дії різних речовин переважно на рецептори смаку (розташовані на смакових цибулинах язика, а також задньої стінки глотки, м’якого піднебіння, мигдалика, надгортанника).
Смакові рецептори розташовані всередині смакових сосочків язика, а також містяться в слизовій оболонці ротової порожнини. Вони збуджуються розчиненими в слині речовинами і передають імпульси нервовими волокнами в кору головного мозку. Аналіз інформації відбувається на внутрішніх поверхнях скроневої та лобової часток.
Основний центр смаку розташовується на дні бічної борозни в острівцевій, або інсулярній, корі. Тут формується цілісне сприйняття смаку – у цій зоні з’єднується смаковий і нюховий сигнали, а ще сигнал від системи шкірної чутливості.