Чому не можна їсти гнилий м'ясо?
Гниле м'ясо у досить великій кількості містить трупну отруту – кадаверин, путресцин і нейрин. Вони серед інших речовин, що утворюються при розкладанні, відповідальні за неприємний запах продукту, а також токсичні, особливо нейрин.
Евенки та чукчі – не єдині, хто вживає в їжу тухле м'ясо. В інших північних регіонах планети, таких як Ісландія, є хакарл – страва з гнилого м'яса гренландської гігантської акули.
Копальхен Копальхен – це квашене м'ясо (а не гнилий або тухле, як думають деякі). Ескімоси та чукчі роблять його з моржів та тюленів: згорнуте у величезний рулет м'ясо і внутрішні органи тварини треба посипати травами і покласти до ями біля узбережжя — і під щільну кришку.
Північні народи змалку привчені до вилучення вітамінів і корисних речовин буквально з усього. А ще вони знають дивні способи збереження продуктів, адже недаремно найсильніший запах, який аж до середини XX століття витав біля чукотської яранги, це запах тухлятини.