Чому ігристе вино, а не шампанське?
Отже, шампанське – це ігристе вино, яке було виготовлено в провінції Шампань тільки з семи встановлених сортів винограду (Шардоне, піно нуар, піно мене, піно гри, піно блан, птимельє та арбан) за допомогою методу вторинного бродіння в пляшці. Всі інші шипучі напої мають право називатися просто ігристими.
Шампанське виготовляється традиційним методом і, на відміну від ігристого вина, виробленого за методом Шарма-Мартінотті, витримується на дріжджовому осаді протягом певного часу. Для різних сортів шампанського термін витримки може змінюватись від 9 до 36 і більше місяців.
Найголовніше відмінність шампанського від ігристого вина: при його виготовленні використовуються лише три сорти винограду – шардоне, піно нуар, піно менье. Для інших газованих вин можуть використовуватися практично будь-які сорти, як червоні, так і білі, якщо інше не регламентовано законами відповідної зони.
Слово «шампанське» стало загальним, проте це докорінно неправильно: так можна називати лише напої із французької провінції Шампань. Інші вина, насичені вуглекислим газом, правильно називати просто ігристими. Вино вважається таким, якщо тиск усередині пляшки становить 3 або більше атмосфери.