Чому гострий гострий перець?
За гостроту гострих стручкових перців відповідає речовина капсаїцин. Ця речовина обманює шкірні рецептори, посилаючи мозку сигнал небезпеки – опіку. Рецептори ці є тільки на шкірі – так що, попри усталену думку, гострий перець не палиться, коли він вже перебуває в шлунку.
червоний перець має сильний пряний аромат і смак від пряного до гострого і навіть дуже пекучого (зумовлений вмістом фенольного з'єднання капсаїцину (ваніліламід дециленової кислоти), якого немає в солодкому болгарському перці). Капсаїцин міститься в насінні, прожилках та шкірці плода.
Що всередині гострого перцю? Незважаючи на те, що чилі містить ряд корисних речовин, наприклад, хлорофіл та антиоксидант лютеїн, вживання цього перцю в їжу може спричинити певний дискомфорт. Зокрема, нудоту, блювання, біль в очах, діарею, біль у животі, печію та головні болі.
Перець замість солі Виявилося, що капсаїцин, який міститься в гострому перці і, власне, робить його гостримвпливає на сприйняття солоного смаку. Тому, щоб їсти менше солоного та таким чином знижувати ризик підвищеного тиску, набряків тощо.