Чому азот має низьку хімічну активність?
Низька хімічна активність азоту як простої речовини пояснюється будовою його молекули. Вона складається із двох атомів і дуже міцна. Азот входить у хімічні реакції лише тоді, коли руйнується його молекула. Однак навіть за 3300 °С лише одна молекула азоту з тисячі розпадається на атоми.
Наприклад, молекулярний азот інертний у звичайних умовах, що існують у двоатомних молекулах, N2. Наявність сильного потрійного ковалентного зв'язку в молекулах N2 робить його не реакційно-здатним в нормальних умовах.
За звичайних умов азот – безбарвний газ без запаху та смаку, малорозчинний у воді. Чи не отруйний. Азот хімічно малоактивний через міцний потрійний зв'язок і хімічні реакції вступає лише за високих температурах.
За нормальних умов азот – це безбарвний газ, що не має запаху, малорозчинний у воді (2,3 мл/100 г при 0 °C, 1,5 мл/100 г при 20 °C, 1,1 мл/100 г при 40 °C, 0 ,5 мл/100 г при 80 °C), щільність 1,2506 кг/м³ (при н. у.).