Чого багато в гарбузі?

2024 0 Comments

Є в ній і вітаміни В1, В2, В12, РР. Але особливо багатий гарбуз провітаміном А – бета-каротином. Ця сполука захищає організм від шкідливого впливу навколишнього середовища, а клітини – від ракового переродження. Крім того, в м'якоті гарбуза багато пектинів – харчових волокон, що м'яко очищають кишечник.

Каротину в гарбузу і справді достатньо – в 4-5 разів більше, ніж у моркві. Але й інших вітамінів та корисних речовин тут хоч греблю гати. – Гарбуз — чудове джерело вітамінів групи В, РР, Е, С, антиоксидантів, мікроелементів, заліза, магнію, калію, фосфору та клітковини, — каже лікар-дієтолог Ірина Бородіна.

Незважаючи на те, що в гарбузу багато користі, є стани організму, за яких вона протипоказана. Ольга Перевалова рекомендує утриматися і не їсти гарбуз при загостреннях захворювань шлунково-кишкового тракту, наприклад, при гострому гастриті, коліті, виразковій хворобі, панкреатиті. Також отруєння.

М'якуш і насіння гарбуза містять Потужні поживні речовини: вітаміни групи В, А, С, Е, харчові волокна, калій, залізо, кальцій, магній, фосфор, мідь, марганець, натрій та цинк. Насіння гарбуза є протизапальним засобом, що робить їх дуже корисними при артриті та запаленні суглобів.