Чим відрізняється верхове та низове бродіння?
Відмінність процесу низового бродіння від верхового полягає в тому, що в процесі бродіння максимальна концентрація дріжджів спостерігається в районі дна бродильної ємності, тоді як верхового бродіння максимальна концентрація спостерігається зверху сусла, що зброджується.
Верхнього бродіння / Нижнього бродіння Пиво верхнього бродіння – Найстаріший вид пива, якому необхідні більш високі температури бродіння пива (15-20°C), ніж пиво нижнє бродіння (4-9°C). Завдяки таким температурам зростання дріжджів відбувається у дуже високому темпі.
При верховому бродінні утворюється багато вищих спиртів та ефірів, що позначається на смаку та ароматі пива. З типів пива верхового бродіння можна виділити англійські сорти (ель, стаут), бельгійські сорти (ламбік, віт, траппістен, гез), німецькі сорти (пшеничне пиво, альтбір).
Пиво верхового бродіння – це ель, стаут, траппістен, ламбік, гез, альтбір, пшеничне та інші сорти. Особливо улюблені вони в Англії та прилеглих країнах, тут же виробляють найбільше елей.