Баклажани: корисні властивості та користь для організму людини

2024 0 Comments

Баклажани – один із найпопулярніших овочів, який широко використовується в приготуванні різних страв. Вони мають не тільки прекрасний смак, а й безліч корисних властивостей, які благотворно впливають на наше здоров’я.

Насамперед баклажани є джерелом клітковини, що сприяє нормалізації роботи кишківника і запобігає закрепам. Цей овоч також містить велику кількість вітамінів і мінералів, таких як вітамін А, вітамін С, калій, магній і фолієва кислота. Вітамін А необхідний для підтримки здоров’я шкіри, вітамін С – для зміцнення імунної системи, а калій і магній допомагають підтримувати нормальний рівень кров’яного тиску.

Однією з головних корисних властивостей баклажанів є їхня здатність знижувати рівень холестерину в крові. У складі баклажанів є спеціальні речовини – флавоноїди, які допомагають запобігати окисленню холестерину і знижують його рівень. Це особливо важливо для людей з підвищеним рівнем холестерину і ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.

НазваСкладКорисні властивості
БаклажанВода, білки, жири, вуглеводи, клітковина, органічні кислоти, вітаміни (A, B1, B2, B5, C, РР, Р), мікроелементи (калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь).Покращує роботу серцево-судинної системи, нормалізує рівень холестерину, знижує ризик розвитку атеросклерозу, допомагає в процесі схуднення, протидіє утворенню тромбів, зміцнює імунітет, знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, покращує зір, сприяє нормалізації роботи травної системи, знижує ризик розвитку цукрового діабету.

Вітамін РР (нікотинова кислота) дозволяє організму легше переносити нікотинову залежність. Баклажани особливо корисні і людям похилого віку. Цей овоч зміцнює кістки, допомагає лікувати симптоми атеросклерозу, остеохондрозу та остеопорозу .2 мар. 2016 г.

Кому корисно їсти баклажани?

Тому лікарі рекомендують включати баклажани в раціон людям із порушеннями мінерального обміну, а також у разі сечокам’яної та жовчнокам’яної хвороб. Завдяки низькій калорійності баклажани рекомендовані для дієтичного харчування. Баклажанна дієта добре підходить людям, які страждають на діабет.

Чому потрібно їсти баклажани?

Баклажани – чудове джерело клітковини: у 100 г продукту міститься 3 г рослинних волокон. Нагадаємо: нерозчинна клітковина корисна для правильної роботи шлунково-кишкового тракту, а розчинна сприяє “виведенню” ліпопротеїнів низької щільності (“поганого” холестерину), що знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Як баклажани впливають на організм?

Цей продукт багатий такими цінними речовинами, як: Аскорбінова кислота (вітамін С), нормалізує склад крові, прискорює обмін речовин в організмі. Вітамін В – незамінна підмога для нормальної роботи нервової системи, мозкових клітин, для поліпшення пам’яті.