Баклажани: корисні властивості та користь для організму людини
Баклажани – один із найпопулярніших овочів, який широко використовується в приготуванні різних страв. Вони мають не тільки прекрасний смак, а й безліч корисних властивостей, які благотворно впливають на наше здоров’я.
Насамперед баклажани є джерелом клітковини, що сприяє нормалізації роботи кишківника і запобігає закрепам. Цей овоч також містить велику кількість вітамінів і мінералів, таких як вітамін А, вітамін С, калій, магній і фолієва кислота. Вітамін А необхідний для підтримки здоров’я шкіри, вітамін С – для зміцнення імунної системи, а калій і магній допомагають підтримувати нормальний рівень кров’яного тиску.
Однією з головних корисних властивостей баклажанів є їхня здатність знижувати рівень холестерину в крові. У складі баклажанів є спеціальні речовини – флавоноїди, які допомагають запобігати окисленню холестерину і знижують його рівень. Це особливо важливо для людей з підвищеним рівнем холестерину і ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.
Назва | Склад | Корисні властивості |
---|---|---|
Баклажан | Вода, білки, жири, вуглеводи, клітковина, органічні кислоти, вітаміни (A, B1, B2, B5, C, РР, Р), мікроелементи (калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь). | Покращує роботу серцево-судинної системи, нормалізує рівень холестерину, знижує ризик розвитку атеросклерозу, допомагає в процесі схуднення, протидіє утворенню тромбів, зміцнює імунітет, знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, покращує зір, сприяє нормалізації роботи травної системи, знижує ризик розвитку цукрового діабету. |
Вітамін РР (нікотинова кислота) дозволяє організму легше переносити нікотинову залежність. Баклажани особливо корисні і людям похилого віку. Цей овоч зміцнює кістки, допомагає лікувати симптоми атеросклерозу, остеохондрозу та остеопорозу .2 мар. 2016 г.
Кому корисно їсти баклажани?
Тому лікарі рекомендують включати баклажани в раціон людям із порушеннями мінерального обміну, а також у разі сечокам’яної та жовчнокам’яної хвороб. Завдяки низькій калорійності баклажани рекомендовані для дієтичного харчування. Баклажанна дієта добре підходить людям, які страждають на діабет.
Чому потрібно їсти баклажани?
Баклажани – чудове джерело клітковини: у 100 г продукту міститься 3 г рослинних волокон. Нагадаємо: нерозчинна клітковина корисна для правильної роботи шлунково-кишкового тракту, а розчинна сприяє “виведенню” ліпопротеїнів низької щільності (“поганого” холестерину), що знижує ризик серцево-судинних захворювань.
Як баклажани впливають на організм?
Цей продукт багатий такими цінними речовинами, як: Аскорбінова кислота (вітамін С), нормалізує склад крові, прискорює обмін речовин в організмі. Вітамін В – незамінна підмога для нормальної роботи нервової системи, мозкових клітин, для поліпшення пам’яті.